2022 Alheimer distanz

Maart roert zijn staart en April doet wat hij wil! Het eerste weekend van April leek wel het tegenovergestelde van het weer dat we het weekend er voor hadden. Van 20 graden en volop zon ging het naar -7 graden met sneeuw!

Toch laat een echte endurance ruiter zich niet tegenhouden en zo vertrokken wij op 31 maart naar de Duitse bergen met de 20-jarige Geraldyne el Jamaal. Al snel ging de regen over in sneeuw en tegen de tijd dat wij bij ons logeeradres aankwamen, was alles al in een witte jas gehuld.

De voorbereiding

Als voorbereiding op de meerdaagse wedstrijd heb ik zowel thuis wat kilometers gemaakt als ook in het prachtige Montferland, waar ook hoogtemeters te rijden zijn. 

Ook op administratief vlak werden weer de nodige voorbereidingen getroffen. Zo werden er riding permits aangevraagd bij het KNHS en werd er weer een meldingsformulier naar het KNHS gestuurd waarbij wij aankondigden dat wij de Alheimer Distanz gingen starten.

De Alheimer distanz is een gemarkeerde rit. Dit bekent dat de routes gemarkeerd zijn met krijt of pijlen. Omdat de markering door de sneeuw slecht zichtbaar was, heb ik vooraf de kaart overgetekend op de computer en een GPS bestand gemaakt. die ik in mijn horloge kon zetten. Hier was ik tijdens de rit wel blij mee want er lag echt heel veel sneeuw.

De wedstrijd vond plaats in Alheim en zou in totaal 1800 hoogtemeters bedragen. Al maanden had ik met Geraldyne geoefend in Montferland waar nog enig hoogteverschil te vinden is. Geraldyne el Jamaal is een 20-jarige merrie van Ali Jamaal uit Gai Natascha. Sinds vijf jaar is ze onder het zadel en rijden wij met regelmaat endurancewedstrijden in Duitsland.

Op 1 April ging de wedstrijd in de middag van start. 40km met op 20km boven op de berg een pauze van 40 minuten. Tijdens de start was het weer flink aan het sneeuwen en naarmate we hoger in de bergen kwamen, werd het witter en witter. Geraldyne moest flink haar best doen om door de sneeuw heen te draven maar ze vond het echt fantastisch! Sneller dan verwacht kwamen wij boven op de berg aan waar wij in 30 cm sneeuw onze vetgate opzette en aan de pauze begonnen. Ook tijdens de pauze bleef het flink doorsneeuwen en probeerden we Geraldyne goed warm te houden. Al gauw gingen we de tweede ronde in. Nu ging het vooral bergafwaards. We kwamen helemaal goed aan en werden goedgekeurd voor de eerste 40km.

Ahlhornerheide-distanz

De volgende dag was de start van de tweede dag. Ook deze dag zouden we 40km maken. De enorme hoeveelheden sneeuw die de vorige dag en ook ’s nachts weer gevallen waren, begonnen nu in een rap tempo te smelten. Hierdoor werd het parcours erg nat en glibberig en ben ik vooral in de afdalingen er naast gaan lopen. Tijdens de pauze werd Geraldyne helemaal goedgekeurd en heb ik besloten om niet meer de laatste ronde in te gaan. Doordat alle paarden meermaals over de route gingen, waren de paden echt modder met klei geworden en vond ik het niet meer verantwoord nog een ronde in te gaan. Gelukkig mochten we stoppen en kwamen we alsnog op de uitslagenlijst te staan. Zo hebben we een mooie 8e plaats behaald met 60 goedgekeurde kilometers in de sneeuw! Het was echt een fantastische ervaring!

Video

Ben je enthousiast geworden na het lezen van deze blog en wil je graag starten met endurance? Lees dan onze blog hoe te beginnen met endurance!

In het vervolg blog gaan we verder met de training voor de klasse twee en het behalen van je novice.

Ook hebben wij diverse hengsten ter dekking met sport resultaten.

Wil je kijken hoe je de sport kan combineren met het fokken van een veulen? Bekijk dan onze vorige blog: Het combineren van sport vs fokkerij!


Over de blogger

Talitha Bakker van Arabian Stud Europe is actief binnen de endurancsport sinds 2014. Ze heeft een eigen fokkerij van Arabische volbloedpaarden sinds 1997 genaamd Arabian Stud Europe die zich richt op het fokken van Arabische volbloed show- en sportpaarden. Daarbij zijn er meerdere paarden afkomstig uit deze fokkerij die op het hoogste internationale niveau lopen.

Talitha zelf heeft internationaal gereden met de zelfgefokte paarden ASE Marajó en ASE Bisiriya Hlayyil t/m de CEI 2*. Deze zijn helemaal vanaf het nulpunt opgetraind naar internationaal topniveau. Op dit moment heeft ze de jonge merrie ASE Falaree en de jonge hengst ASE Magnificent in training voor de Internationale wedstrijden waarbij ze momenteel bezig zijn met het behalen van de novice kwalificatie, in de hoop om in 2022 de start te maken op FEI niveau. Daarnaast rijdt zij het internationale 3* paard Volga du Vallois en de 19-jarige Geraldyne el Jamaal.

ASE-Marajó