Locked up in een lock-down
Het corona virus grijpt om zich heen. Het zijn onzekere tijden. Men dringt aan op sociaal isolement. Men spreekt zelfs over een complete lock-down. Hoe manage je je paardenfokkerij binnen de Corona crisis?
Op het moment van schrijven kunnen wij nog redelijk alle kanten op. Doch de evenementen zijn voorlopig allemaal afgelast. Zo hadden wij onze hengst ASE Zad Shiraz in training voor de hengstenkeuring en zadelmak maken en onze jonge merrie ASE Juilliette was net vertrokken naar België om haar klaar te maken voor de Internationale show in mei. België is ondertussen al wel in volledige lock-down dus voorlopig blijft Juilliette op haar trainingstal staan.
Wij waren ook net begonnen met het nieuwe endurance-seizoen. Met twee merries ging het begin deze maand van start. Geraldyne el Jamaal liep met haar 18-jaar nog een mooie 44km uit en ASE Falaree vloog door de 53km heen en eindigde op de eerste plaats. Ons doel was de 87km in April, maar of dat nog doorgaat is zeer onwaarschijnlijk.
Trainen tijdens een lock-down
Hoe nu verder? Wat als er wél een complete lock-down komt? Hoe train ik dan mijn endurance paard? Voor dit worse-case scenario heb ik al een plan klaar. Gelukkig hebben wij al onze paarden aan huis. Normaal train ik om de dag een aantal uren buiten in de natuur.
Wanneer wij niet meer buiten mogen trainen, wil ik 5 dagen per week in de rijbak aan de volgende punten gaan werken:
- Coördinatie training
- Krachttraining
- Scherper krijgen op de hulpen
- Galopwissel
Met de hulp van drafbalkjes wil ik de kracht en de coördinatie van mijn paarden trainen. Ik leg ze in een cirkel, maar ook als enkele balk op de middenlijn om mijn zijwaartse gangen te oefenen en als drafbalken achter elkaar om kracht en souplesse te trainen. Daarnaast wil ik de paarden vlugger op mijn hulpen hebben. Snel kunnen schakelen naar zachter of harder. Ook wil ik gaan werken aan de galopwissel om zo tijdens de endurancewedstrijd sneller van been te kunnen wisselen, zonder energie te verspillen door terug te moeten naar draf en opnieuw aan te moeten springen. Genoeg doelen om aan te werken dus! Zo houd ik de basisconditie van de paarden vast, hou ik het leuk en uitdagend en maak ik ze sterker. Zo heb ik ze straks weer snel klaar voor de langere afstanden.
Fokkerij en Corona
Maar ik maak mij ook zorgen over de fokkerij. Is er nog wel sperma beschikbaar? Rijden de koeriers nog? Komt mijn dierenarts nog wel insemineren? Nu zit ik in een voordelige situatie. Wij hebben zelf zes goedgekeurde dekhengsten, een eigen dekbok en we zijn professioneel opgeleid om zelf te insemineren. Toch ben ik een groot fan van het gebruiken van vreemde hengsten voor nieuwe bloedtoevoer. Hiervoor gebruik ik diepvries sperma uit het buitenland maar ook vers verzend sperma. Ik hou er rekening mee dat ik mijn plannen voor dit seizoen moet aanpassen. Misschien meer met onze eigen hengsten dekken?
Gelukkig hebben wij de meeste merries al gedekt voor 2021. We gaan zien hoe de situatie zich ontwikkeld. Wellicht dat we door omstandigheden het mooiste veulen ooit krijgen doordat we gedwongen werden een combinatie te maken die we anders misschien nooit hadden gedaan omdat de hengst naar keuze niet beschikbaar was!
We gaan het zien, life finds its way! Voorlopig geniet ik nog van mijn ritjes door de bossen en kan ik niet wachten tot het voorjaar echt begint!
Bekijk onze dekhengsten! Bij merries kun je bekijken welke combinaties wij voor het nieuwe jaar al gemaakt hebben! Of neem contact met ons op!