Hoe krijg je je schapenwollen dekjes weer als nieuw?

Je kent het wel. Je hebt mooie nieuwe schapenwollen dekjes en schapenwollen singels gekocht, maar ze worden zo snel vies? Hoe krijg je de dekjes nou echt mooi schoon? Suzanne neemt je mee in het schoonmaak proces van de schapenwollen dekjes en singels. Wij hebben hiervoor dekjes en singels gebruikt van echt schapenwol van de merken Mattens en Numad. Eén van de dekjes en singels was al ruim een jaar niet schoongemaakt en was erg vervilt en vies.

We nemen je mee in het stappenplan!

Stap 1: het spoelen van je schapenwollen dekjes

schapenwollen-dekje

Zorg ervoor dat ze niet te vies worden. Dus goed je paard poetsen en als het dekje nat is goed laten drogen. Voor het wassen, klop of borstel het grove vuil eraf. Eerst goed spoelen 1 of 2x, elke dekje altijd apart in de wastrommel


Stap 2: Het wassen en drogen van je schapenwollen dekje

Vervolgens ga je je dekje wassen met het Wolwasprogramma 30 graden met speciaal wol/leer wasmiddel, liefs met extra water en centrifuge tot 1300 toeren. Drogen in de droger lauw of koud. Als de droger aangeeft dat het droog is, klopt dat vaak niet. Het leer (de huid van de vacht is nog nat. Dus nog ophangen of de droger voor de gek houden en een natte lap erbij.


Stap 3: Het borstelen van je schapenwollen dekje

schapenwollen-dekje

Zie het verschil na het wassen en drogen. Links is geborsteld, rechts niet. Je kan het dek weer als nieuw maken. Maar dat kost je wel veel tijd..


schapenwollen-dekje

Eerst oppervlakkig borstelen met een fijne hondenborstel. Het handigste is om hem op het aanrecht te leggen. Je hebt dan goed licht en je kan er goed bovenop kijken.


Stap 4: Borstelen!

Daarna heel goed doorborstellen. Door steeds “scheidingen” te maken kan je ook vanaf de haar inplant de losse paardenharen eruit krijgen. Vacht die vervilt is met je vingers voorzichtig uit elkaar halen en dan pas borstelen.

schapenwollen-dekje
schapenwollen-dekje

Als het goed is, heb je paardenharen in je borstel. Hier heeft een bruin paard en een schimmel het dekje opgehad. Als je de veel schapenvacht in je borstel hebt, borstel je te hard of je schapenvacht is kapot (huid/leer is hard of brokkelt af). Als je de vacht hebt doorgeborsteld, kan je hem nog controleren door nog een paar keer in verschillende richtingen te borstelen. Je ontdekt altijd nog wel een stukje wat je nog beter kan🤗.

schapenwollen-dekje
schapenwollen-dekje

Tada! Wat een rijkdom! Wees er zuinig op het per slot van rekening wel een schaap geweest! Succes! Voor  vragen mag je ons altijd mailen! Bekijk je ook onze andere blogs? Deze blog wordt je aangeboden door Suzanne de Vos.

schapenwollen-dekje
schapenwollen-dekje